İDARİ YAPI VE NÜFUS
İlçemiz merkezi dâhil 59 mahalleden meydana gelmektedir. 6360 Sayılı Bütünşehir kanunu kapsamında 36 köyün mahalleye dönüşmesiyle birlikte, Belediye görev ve sorumluluk sahası İlçe sınırlarına kadardır. İlçemizdeki yerleşimlerin bir bölümü dağların güneye bakan yamaçlarında diğer bir bölümü ise ovadadır. Merkezde evler toplu olarak bir arada bulunmaktadır. Ancak, Belediye sınırları içinde bulunan ova arazisi üzerinde dağınık biçimde evlere rastlamak mümkündür. Mezra ve oba şeklindeki yerleşim örnekleri yoktur. İlçemizin İdari yapısında etken olan unsurların başında vatandaşın geçim kaynağı ve işi gelmektedir. Dağ köylerinde sınırlı geçim kaynakları nüfusun hızla azalmasına, ova köylerinde verimli ovaların bulunması da kısmi nüfus artışına neden olmaktadır.
NÜFUS DURUMU
2013 yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre İlçenin toplam nüfusu 40.690 kişidir. Nüfusun mesleklere göre dağılımını gösteren kesin sayısal bilgiler bulunmamaktadır. İlçe halkının büyük bölümü tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bunun dışındaki faaliyet alanları ticaret, hizmet sektöründe çeşitli meslekler ve çok sınırlı düzeyde sanayiciliktir. Nüfusun eğitim durumunu gösterir sayısal bilgiler mevcut değildir. Okur-yazarlık oranının ülke geneline göre yüksek olduğu tahmin edilmektedir. İlçe nüfusunun 20.158 Erkek, 20.532 Kadındır.
İlçenin doğal göl, baraj ve gölet rezervuarları bulunmamaktadır. En önemli akarsuyu ilçenin güneyinde doğu-batı doğrultusunda uzanan ve Ege Denizine dökülen Küçük Menderes nehridir. Ayrıca ilçenin kuzeyinden güneye doğru inen kışın yağmur sularının toplandığı dere yatakları vardır. Bunlar Uladı Çayı, Ergenli Deresi ve Falaka Çayıdır. Kışın yağışların bol düşmesi halinde sularını Küçük menderes nehrine ulaştırırlar. Yazın ise kururlar. Akarsuların rejimlerinin düzensiz oluşundan dolayı tarım arazilerinin sulanmasında, ağırlıklı olarak yeraltı sularından istifade edilmektedir. Sulu tarım alanlarının %97’si yeraltı, %3’ü yerüstü sularından yararlanılarak sulanmaktadır.
MAHALLELERİ
Bayındır İlçesi 59 mahalleden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla;
Alankıyı, Alanköy, Arıkbaşı, Atatürk, Balcılar, Bıyıklar, Buruncuk, Cami, Cumhuriyet, Çamlıbel, Çenikler, Çınar, Çınardibi, Çırpı Cami, Çiftçigediği, Demircilik, Dereköy, Dernekli, Elifli, Ergenli, Fatih, Furunlu, Gaziler, Hacı Beşir, Hacı İbrahim, Hasköy, Hatay, Havuzbaşı, Hisarlık, İbrahim Çavuş, Kabaağaç, Karaveliler, Karahalilli, Karahayıt, Karapınar, Kızılağaç, Kızılcaova, Kızılkeçili, Kızıloba, Kurt, Lütuflar, Mektep, Mithatpaşa, Necati Uza, Orta, Osmanlar, Pınarlı, Sadıkpaşa, Sarıyurt, Söğütören, Tokatbaşı, Turan, Yakacık, Yakapınar, Yeni, Yenice, Yeşilova, Yusuflu, Zeytinova.