+90 232 581 35 04

İş Makinesinin Tanım Ve Kapsamı Nedir?

İş makineleri, yol inşaatı ile, tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçlardır.

İş Makinesini Tescile Yetkili Kuruluşlar Hangileridir?

1- Kamu kuruluşlarına ait olanlar ilgili kuruluşlarca,

2- Özel ve tüzel kişilere ait olanlardan;

a) Tarım kesiminde kullanılanlar ziraat odalarınca,

b) Tarım kesiminde kullanılanların dışında kalan ve sanayi, bayındırlık ve diğer kesimlerde kullanılanların üyesi oldukları odalarınca tescilleri yapılır.

İş Makinesinin Tescili Neden Zorunludur?

2918 sayılı Karayolları Trafik Yasası’nın ilgili Yönetmeliğinin 28. maddesi uyarınca, bütün motorlu araçlar ile ilgili Yönetmelik’te tescili zorunlu kılınan motorsuz araçların sahipleri, araçlarını yetkili kuruluşuna tescil ettirmek ve tescil belgesi almak mecburiyetindedirler.

İş Makinesinin Satış Ve Devirleri Nasıl Yapılır?

2918 sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 36. maddesi uyarınca araçların satış ve devirlerinin noter aracılığıyla yapılması zorunludur. Bunun dışında yapılan her türlü satış ve devirler geçersizdir.,

Tescilli araçları noter senedi ile satın veya devir alanlar, ilgili tescil kuruluşuna müracaat ederek, bu araçlarını tescil ettirmek ve adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar.

İş Makinesi Tescil Belgesi Düzenleme Evrakları Hangileridir?

Tescil belgesi düzenletmek üzere müracaatta bulunan firma veya şahısların müracaat sırasında ibraz etmeleri gereken evraklar:

İŞ MAKİNASI TESCİL BELGESİ ÇIKARTMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

2.EL İŞ MAKİNESİ İÇİN İSTENİLEN EVRAKLAR

1- Dilekçe

2- Noter satış sözleşmesi aslı

3- İmza sirküleri (fotokopisi)

4- Vekalet ile işlem yapılıyorsa vekalet fotokopisi

5- Gelen kişinin kimlik fotokopisi

6- Eski ruhsat aslı

0 (SIFIR) İŞ MAKİNESİ İÇİN İSTENİLEN EVRAKLAR

1- Dilekçe 

2- Satış faturası aslı+fotokopisi (aslı görülüp iade edilecek)

3- Teknik belge aslı

4- Makine ithal ise gümrük giriş beyanname fotokopisi

5- İmza sirküleri (fotokopisi)

6- Vekalet ile işlem yapılıyorsa vekalet fotokopisi

7- Gelen kişinin kimlik fotokopisi

NOT-1: İş makinesi tescil belgesinin kaybedilmesi durumunda mahalli gazeteye verilmiş zayi ilanı ve dilekçe talep edilir. Noter satışı yapıldıktan sonra belgenin kaybedilmesi durumunda da aynı yöntem geçerlidir. Gazete ilanını, iş makinesinin yeni sahibinin vermesi gerekmektedir.

İlgili belgeleri tamamlayarak başvuruda bulunanlar tescil belgesi harcını da ödeyerek işleme başlayabilirler.(Odamıza kayıtlı firmaların aidat borcu bulunmaması gerekmektedir)

Detaylı bilgi için 0232 581 3504 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

NOT-2: İş makinesi üzerine  Noter tarafından düzenlenen bir rehin sözleşmesi bulunması durumunda;  alacaklı ve borçlu tarafların, sözleşmenin düzenlendiği tarih itibariyle (aynı gün) Odamıza  gelip, iş makinesi üzerine tescil talep etmeleri ve tescil kaydı ile iş makinesi tescil belgesine  “Rehin Şerhi”ni  işletmesi gerekmektedir.  Aksi halde kanunen rehin tescili kurulmuş sayılmamaktadır.